Star Wars-sterren op bezoek in een door Belgen gebouwde filmset - Actueel Cinema

   - 

Overal ter wereld zijn er Star Warsfanclubs. Vaak leggen zij zich toe op het namaken van kostuums. De Belgische fanclub "501st Belgian Garrison" ziet dat al jaren groter: deze Star Warsfanaten bouwen hele decorstukken na. In Star Warsmilieus weten ze het al langer: er is niemand die dat beter kan dan de Belgen. En daarom deed Lucasfilm, de door George Lucas opgerichte filmmaatschappij van de Star Warsfilms, een beroep op de Belgen om het decor te bouwen voor hun wereldwijd uitgezonden en massaal bekeken liveshow: Star Wars.com. 

Die show begon vrijdagmorgen live uit te zenden vanop het Star Wars Celebration-evenement in Londen en loopt door tot zondagavond. De commander of voorzitter van de Belgische fanclub, Stefan Cembolista, is dan ook fier: "We zijn erin geslaagd om de volledige aankleding van de Star Wars.com-stage op ons te nemen. De Belgen hebben hier alles overgenomen. Geweldig." De Belgische fanclub biedt een primeur aan tijdens de beurs in Londen. Spiksplinternieuw, net op tijd afgewerkt enkele uren voor het vertrek per vrachtwagen naar Engeland, is een nieuwe versie van het Star Wars-ruimteschip, de Millennium Falcon. Vijftien Belgische Star Wars-fans hebben er vijf weken lang elke dag aan gewerkt in een loods in Aalst. Sommige set builders begonnen er al aan om 3u 's morgens. Kostprijs is een kleine twintigduizend euro, een bedrag dat de fanclub volledig op zich neemt. Cembolista: "Wij hoeven daar geen geld voor van Lucasfilm. Het feit dat straks Carrie Fisher en Mark Hamill hier in onze sets zullen worden geïnterviewd, is een gigantische eer. Dat we bovendien backstage met hen een persoonlijk gesprek kunnen voeren en hen zelfs een Belgisch biertje kunnen aanbieden, is voor een Star Wars-fan onbeschrijfelijk. Dat geeft een heel speciaal gevoel." En het respect voor de Belgen is zeker wederzijds. Als blijk van waardering was het Stefan Cembolista die als eerste geïnterviewd werd tijdens de wereldwijd uitgezonden show. Zo was de Star Wars-beurs van start gegaan vrijdagmorgen. Het jaarlijkse evenement duurt nog tot zondagavond.

De Star Wars-merchandising gaat er vlot van de hand, fans schuiven urenlang aan en betalen extra voor een handtekening met een Star Warsacteur en de beurs is ook een ontmoetingsplaats voor Star Warsfans wereldwijd. Zij hopen vooral tijdens de panelgesprekken met regisseur Gareth Edwards, producers of acteurs iets te weten te komen over de nieuwe Star Wars-film, Episode VIII. Die komt uit op 15 december 2017. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: