"Mad Max" verzilvert zes van tien nominaties, "The Revenant" scoort slechter dan verwacht - Actueel Cinema

   - 

Tijdens de ceremonie van de 88ste Academy Awards heeft de film "Spotlight" - en niet "The Revenant" of "The Big Short" - de prijs binnengehaald voor de beste film. De grote nominatieslokop "The Revenant" kon uiteindelijk maar drie van zijn twaalf nominaties verzilveren, maar haalde wel twee topprijzen binnen: die van de beste regisseur en beste acteur. "Mad Max: The Fury Road" neemt procentueel gezien de meeste prijzen mee naar huis: de film van Doug Mitchell en George Miller neemt zes (technische) Oscars mee naar huis, onder meer die voor de beste geluidsmontage en beste filmmontage.

 "The Revenant" werd voor de uitreiking van de Oscars getipt als de grote favoriet, met twaalf nominaties. Regisseur Alejandro G. Iñárritu is nog maar de derde regisseur die twee keer op rij de Academy Award voor de beste regisseur binnenreef: vorig jaar kaapte hij die prijs weg voor "Birdman". Het hardste werd uitgekeken naar de Oscar voor de beste acteur. Die kon namelijk naar hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio gaan, die in het verleden al zes keer een Oscar aan zich voorbij zag gaan. DiCaprio kreeg dan ook een staande ovatie van zijn collega's, onder wie zijn "Titanic"-tegenspeelster en goede vriendin Kate Winslet, en bedankte de filmploeg en andere persoonlijkheden die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn acteercarrière, zoals Martin Scorsese. "Leo" maakte ook van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor de klimaatverandering: "De klimaatverandering is onze grootste bedreiging. Laat ons deze planeet niet als vanzelfsprekend beschouwen", zei hij. Nog een opvallende winnaar voor "The Revenant": de Mexicaanse cinematograaf Emmanuel Lubezki kreeg al voor het dérde jaar op rij een Oscar voor de beste cinematografie. Vorig jaar won hij voor "Birdman", een jaar eerder voor "Gravity". Tom McCarthy, de regisseur van "Spotlight", de winnaar van de beste film en het beste originele scenario, vroeg in zijn dankwoord aandacht voor de slachtoffers van de katholieke Kerk en riep het Vaticaan op om op te treden. "Spotlight" was in totaal genomineerd voor zes categorieën en greep naast de prijzen voor de beste mannelijke en vrouwelijke bijrol, de beste filmmontage en de beste regisseur. Het grootste aantal awards ging naar "Mad Max: Fury Road". De film die plaatsvindt in een postapocalyptisch Australië won beeldjes voor de beste geluids- en filmmontage, de beste kostuums, de beste make-up en haarstyling, de beste geluidsmix en het beste productiedesign.

De muziek-Oscars gingen naar Ennio Morricone -met 87 jaar de oudste Oscarwinnaar ooit- en naar Jimmy Napes en Sam Smith. De beste bijrollen gingen naar Alicia Vikender en Mark Rylance, en niet topfavoriet Sylvester Stallone. De prijs voor de beste niet-Engelstalige film ging zoals verwacht naar "Son of Saul" uit Hongarije. De prijzen voor de beste animatiefilms gingen naar "Inside Out", waardoor Disney een vierde Oscar achter zijn naam kan zetten, en Bear Story, de eerste Oscar voor het Zuid-Amerikaanse land Chili. De beste visuele effecten waren volgens de Academy terug te vinden in "Ex Machina", de beste kortfilm werd "Stutterer", het beste aangepaste scenario "The Big Short" en de Oscars voor de beste documentaires, tot slot, gingen naar "A Girl in the River: The Price of Forgiveness" (korte animatiefilm) en "Amy", over het leven van wijlen Amy Winehouse. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: