Kingsman : The Secret Service, Bis, Whiplash, ... Uw Cinereview ! - Actueel Cinema

   - 

Welkom in uw wekelijkse Cinereview ! Zoals elke week bieden we u een overzicht van de recentste releases en helpen we u met het maken van de beste keuze ! Exit Valentijn, de bloemen, de meligheid…. Het is weer tijd om naar de meer eenvoudige dingen van het leven te kijken, en daar hoort natuurlijk ook nog een gezellig avondje bioscoop bij !

We beginnen op volle kracht met de actiefilm van de week, Kingsman : The Secret Service ! Het gaat hier om de filmbewerking van Mark Millar’s gelijknamige comic. De talentvolle Matthew Vaughn, aan wie we onder andere Kickass en X-Men : First Class te danken hebben, bevindt zich aan de controles van de regie. Het verhaal gaat als volgt : het uiterst geheime agentschap Kingsman moet het opnemen tegen een verschrikkelijke dreiging… Richmond Valentine, een milieuactivist en geeky terrorist die de overgrote meerderheid van de wereldbevolking uit de weg zou willen ruimen. En alsof dit nog niet genoeg was dient het agentschap ook nog eens snel een vervanger te vinden, als gevolg van het overlijden van één van hun leden. Harry Hart gaat bijgevolg trachten Eggsy erbij te nemen, een jongeman uit de buitenwijken met groot potentieel. De film het bekijken vooral waard door de generatiemix die we er in terugvinden (Michael Caine, Colin Firth en Taron Egerton) en de verschillende invloeden (James Bond, Jason Bourne, …).  Een leuk ontspanningsmoment dus, zonder dat men de hersenen op nul moet zetten !

Whiplash vertelt het verhaal van Andrew Neiman, een jonge jazzmuzikant, die vastberaden is de beste drummer van het prestigieuze conservatorium ‘Shaffer Conservatory’ te worden, alsook nieuwe Buddy Rich. Hij wordt al heel snel opgemerkt door Terence Fletcher. Het is op dat ogenblik dat het leven van Andrew (Miles Teller, Divergent) gaat basculeren… de man gaat hem tot de perfectie drijven, en dat doet hem al zijn respect verliezen, zowel voor zichzelf als voor zijn naasten. De kracht van het script bevindt zich in het feit dat de jonge drummer net en voorbeeld gaat nemen aan die man die zelf ook alle voeling met het menselijke leven is kwijtgeraakt. Dankzij de geweldige vertolking van J.K. Simmons, wordt Fletcher, de sadistische okestleider, neergezet als één van de grootste monsters uit de cinemawereld, die zich niet ver bevindt van instructeur Hartman uit Full Metal Jacket. Whiplash is een film die amper 3 miljoen dollar heeft gekost, maar wel een zeldzame emotionele intensiteit bevat !

Richting Frankrijk voor Bis, de nieuwste komedie van Dominique Farrugia, gedragen door een Franck Dubosc en Kad Merad die in grote form zijn. De hechte band tussen de twee acteurs is dan ook één van de belangrijkste elementen van deze zeer sympathieke komedie. Eric en Patrice zijn jeugdvrienden maar gaan al snel verschillende levenspaden bewandelen. De ene is een traiteur zonder enig sentimenteel leven en de andere is gynaecoloog en een goede huisvader. Ze betreuren allebei hun carrièrekeuze en zouden liever met elkaar willen wisselen… Tot dat ze zich terug bevinden in 1986, bij de resultaten van hun bac, om zo eindelijk van leven te kunnen veranderen. Gezien het thema hier tijdreizen is, valt deze komedie niet echt op qua originaliteit. Het enige doel hier is ons te doen lachen en daar wordt in geslaagd ! Onze helden halen hier en daar talrijke referenties aan, tot zichzelf te auto-parodiëren… een echte traktatie ! De film blijft desalniettemin zeer klassiek op het gebied van de intrige en de personages.

L’Enquête is de filmbewerking van de graphic novel L’Affaire des Affaires, over de enquête van Denis Robert op Clearstream en de Fregatzaak van Taiwan. De uitdaging, die niet van de minste is, was van deze corruptiezaak, in het begin zeer klassiek, zowel begrijpelijk als spannend te maken. En daar zijn ze in geslaagd ! L’Enquête slaagt er in verstaanbaar en meeslepend te zijn, ondanks de indrukwekkende hoeveelheid aan informatie die de toeschouwer over zich heen krijgt. Gilles Lellouche is zeer charismatisch in de titelrol en de scènes die de familiale consequenties van deze zaak aanhalen laten ons toe hier en daar wat te blazen, tussen al die politieke en technische termen door. We bevinden ons hier dus in een kleurrijke complotfilm die onderwerpen aanhaalt die jammer genoeg nog te veel gebeuren in deze wereld.

We eindigen de week met een animatiefilm uit Frankzijk, namelijk 108 Rois Démons. Pacal Morelli buigt zich hier over een typisch filmgenre, de wu xia pan, een aziatische variant van de actiefilm. Jammer genoeg stelt dit echter zeer ambitieus project toch wat teleur, hij vervalt in de slechte gewoontes van menig Franse animatiefilm, waarin er te veel gesproken wordt. Het genre vraagt nochtans om verschillende actiescènes, en onophoudelijke duels of zelfs achtervolgingen die alle zwaartekracht tarten… en dus geen opeenstapeling van overgangsscènes waarin te veel gesproken wordt. Natuurlijk zijn er wel vechtscènes en esthetisch gezien zijn deze zelfs zeer geslaagd, maar ze missen gruwelijk veel ritme en worden uitgespeeld door weinig charismatische personages.

Daarnaast vinden we deze week ook nog Tracers terug in de bioscoopzalen, met ex-Twilight ster Taylor Lautner. Boy 7, een Duitse psychologische thriller, gebaseerd op de gelijknamige bestseller. En When Animals Dream, een Deense horrorfilm, met in de hoofdrol Lars Mikkelsen, de grote broer van Mads.

Voor ieder wat wils dus !

Benieuwd naar meer ? Ontdek dan snel onze reviews !

Tot volgende week voor meer Cinenews !

 

 Meningen

 Meer info over de films

108 Rois Démons

108 Rois Démons

 Regie: Pascal MorelliHet Chinese Keizerrijk. XIIe eeuw. De duivels-koningen terroriseren het land. Om deze monsters te verslaan, is er de moed van 100 tijgers, de kracht van 1000 buffels, de listigheid van evenveel slangen... en buitengewoon veel geluk nodig. De jonge prins Duan heeft alleen zijn romantische... Verder lezen... Programmatie
Trailers

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: