27ste European Film Awards : het palmares. - Actueel Cinema

   - 

Op de 27ste editie van de European Film Awards (met dewelke Cinenews samenwerkte) vielen twee films in de prijzen, die ons eerder reeds waren opgevallen en sterk gewaardeerd :

Het zijn niet minder dan 5 titels (Grote Prijs, regie, scenario, director of photography, Publieksprijs) die uitgereikt werden aan het uitstekende Ida, van de Poolse regisseur Pawel Pwlikowski.

Deze Deens-Poolse co-productie, met de zwart-wit adembenemende esthetiek en uitzonderlijk format, vertelt ons het verhaal van een vrouw (Anna/Ida), die binnenkort tot de orde zal treden, maar haalt ook met kracht het pijnlijke verhaal aan van Polen tijdens de nazi bezetting, en de joodse genocide. Minitieus, ingehouden, gebracht door de prachtige actrice Agata Trzebuchowska.

Marion Cotillard heeft op haar beurt de prijs behaalt voor Europese actrice, uiteraard voor haar opmerkelijke performance in het laatste opus van de gebroeders  Dardenne : Deux jours, une nuit. Herinnert u zich de geruchten die de ronde deden voor de Gouden Palm tijden het laatste festival van Cannes…

Maar we overzien natuurlijk ook niet de andere hoogst verdiende prijzen :

  • Beste acteur : Timothy Spall voor de uitstekende Mr. Turner.

  • Beste Europese Monteur : Justine Wright wordt beloond voor haar stijloefening in Locke (en hier bemerken we ook even Tom Hardy).

Daarnaast vergeten we ook niet de twee prijzen van Das finstere Tal, die van beste soundtrack componist voor Mica Levi (Micachu) voor Under the Skin, de eerbetonen aan de carrières van Agnès Varda en die van de meer bescheiden, maar desalniettemin zeer interessante Steve McQueen, etc.

We kunnen niet anders dan deze eclectische keuze ten zeerste te apprecièren, waarin niet wordt geaarzeld de hoofdrol te geven aan auteurscinema.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: