European Film Awards 2014 - Actueel Cinema

   - 

Ter gelegenheid van de 27ste editie van de European Film Awards heeft de European Film Academy zes genomineerden aangekondigd in de categorie EUROPEAN DOCUMENTARY 2014.

Tussen deze genomineerden vinden we de Belgische documentaire terug ‘Waiting for August’, geschreven door Teodora Ana Mihai. Een documentaire geproduceerd door Hanne Phlypo en Antoine Vermeesch, die het verhaal vertelt van Georgiana, een jonge puber die plots gekatapulteerd wordt in de rol van familiehoofd. Tijdens de afwezigheid van hun moeder wordt zij verantwoordelijk voor haar zes broers en zussen, in een sociale woning aan de rand van Bacau, in Roemenië.

Naast deze Belgische documentaire vinden we :

‘Just The Right Amount of Violence’

Een Deense documentaire, geschreven en geregisseerd door Jon Bang Carlsen, en geproduceerd door Helle Ulsten. We ontdekken er zogezegde « interventionisten », die ‘s nachts in huizen, in Amerikaanse buitenwijken, binnenglippen en jongeren in moeilijkheden uit hun bed komen sleuren, om ze dan tegen hun zin naar een hervormde school te sturen in Utah.

‘Master of The Universe’

Marc Bauder, regisseur van ‘Master of The Universe’, speelt met de idee volgens dewelke bankiers de ware Meesters van het Universum zouden zijn, en dus niet de politici, het leger of de machtige landen. Een Oostenrijks-Duitse documentaire geproduceerd door Markus Glaser.

 

‘Of Men And War’

Een Frans-Zwitserse documentaire, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Laurent Bécue-Renard die de woede bij oorlogsveteranen illustreert, nog lange tijd nadat ze zijn teruggekeerd, terwijl ze trachten vrede te vinden met zichzelf, met hun verleden en met hun familie.

 

‘SACRO GRA’

Een Frans-Italiaanse documentaire, geschreven door Nicolo Bassetti en geregisseerd door Gianfranco Rosi, toont de gigantische ring rondom Rome – De Grande Raccordo Anulare oftewel de GRA – en de onzichtbare werelden, en mogelijke toekomsten, in deze constant in beweging zijnde regio.

 

‘We Come As Friends’

Deze Oostenrijkse documentaire, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Hubert Sauper spreekt over een odyssee, een exploraite van modern kolonialisme, die wat doet denken aan science-fiction, gerealiseerd met een zelfgemaakt vliegend tuig.

 

De winnaar zal verkozen worden door meer dan 3.000 leden van de EFA. Om de European Documentary 2014 te kennen zal men wel nog moeten wachten tot zaterdag 13 december 2014. U zal deze 27ste ceremonie van de European Film Awards live kunnen volgen op de site van de EFA.

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: