"Onrecht moet aangeklaagd en bestreden worden." - First rushes Cinema

 

Antoine Fuqua houdt er niet van als mensen zijn huidskleur bij zijn carrière betrekken. Maar tegelijk kan je er niet omheen: als een zwarte regisseur erin geslaagd is om naam te maken in Hollywood, dan is hij het wel.

Sinds hij in de late jaren '90 de overstap maakte van videoclips en reclamespots naar langspeelfilms heeft hij zelden om werk verlegen gezeten, en vaak mocht hij met grote namen werken. Bruce Willis in Tears of the Sun, Clive Owen en Keira Knightley in King Arthur, Mark Wahlberg in Shooter, Richard Gere en Ethan Hawke in Brooklyn's Finest en vorig jaar nog Gerard Butler en Morgan Freeman in Olympus Has Fallen. Zijn reputatie vestigde Fuqua echter in 2001, toen hij in Training Day Denzel Washington neerzette als een overtuigende slechterik. Het klikte geweldig tussen beide heren, en daar is nu een tweede film uit voortgevloeid. In The Equalizer — gebaseerd op een tv-serie uit de jaren '80 — speelt Washington een stille en vriendelijke man die het door omstandigheden moet opnemen tegen een Russische maffiaclan en laat zien dat hij meer in zijn mars heeft dan de schurken vermoeden. Pittig detail: de leider van de maffiosi heet Vladimir Poeshkin.

 

Dat moet u me toch eens uitleggen, meneer Fuqua.

 

Antoine Fuqua: (lacht) Poeshkin! Wel, hij is zo'n man die gebruik gemaakt heeft van de val van het Ijzeren Gordijn om zichzelf te verrijken. Hij vergaart geld en macht op elke mogelijke manier. Toen de Sovjet-Unie nog bestond, zat hij waarschijnlijk in het leger. Nadien heeft hij fortuin gemaakt en was hij slim genoeg om zich te omringen met meedogenloze soldaten, zoals Teddy in The Equalizer.

 

Denkt u dat het zal lukken om de film uit te brengen in Rusland?

 

Fuqua: Natuurlijk, waarom niet? Het kan hen niets schelen. The Equalizer is een film, geen politiek. Ze zien wel ergere dingen. Er zijn al films geweest die Rusland veel erger hebben afgeschilderd dan wij doen. Het idee dat er een Russische maffia bestaat is niet schokkender dan het idee dat er een Italiaanse of Chinese of Japanse maffia bestaat. Olie en gas, dat is business. En prostitutie en drugs zijn dat ook. Alleen zijn het bij ons toevallig Russen die zich ermee bezig houden. Het is niet onze bedoeling om het Russische volk te beledigen.

 

Excuseer, maar Vladimir Poeshkin? Het is alsof een Russische film een schurk opvoerde die Borock Obimi heet.

 

Fuqua: (grijnst) Dat was niet mijn idee! Dat moet je aan de scenarist vragen. Maar als je het mij vraagt, zal onze Russische vriend het geweldig vinden dat er een Hollywoodfilm is waar de slechterik Vladimir Poeshkin heet. Waarom niet? Hij is een gangster! Hij weet het, de wereld weet het en hij verbergt het niet eens. Hij ziet eruit als een politicus in een maatpak maar hij weet wat hij is. Kijk, ik weet hoe gangsters denken. Ik heb genoeg omgang gehad met zulke mensen. Ze vinden het fantastisch. Ze hebben allemaal enorme ego's en als ze ook maar een beetje in de schijnwerpers lopen, genieten ze ervan. En ze houden vaak veel van cinema. Ze kijken naar een gangsterfilm en ze zien zichzelf. Ik denk dus niet dat meneer Poetin het kwalijk zal nemen. Maar als hij toch voor mijn deur staat, weet ik jou te vinden! (lacht)

 

 

Welk publiek heb uw voor ogen met The Equalizer?

 

Fuqua: Ik heb hem voor iedereen gemaakt. Het is in wezen een westernverhaal, over een eenling die zijn talenten ten dienste stelt van de onschuldige mensen. De klassieke western Shane ging daar ook al over. Vandaag krijgen we al die films over superhelden in de cinema. Ik had zin om een verhaal te vertellen over een gewone kerel. Hij leidt een eenvoudig leven, hij werkt in een doe-het-zelf-winkel en hij heeft niets bijzonders. Alleen heeft hij bepaalde vaardigheden geleerd. Dat vind ik zelf interessanter.

 

Het thema van corruptie zit in veel van uw films. Is daar een specifieke reden voor?

 

Fuqua: Ik kom steeds meer tot de conclusie dat ik dat verhaal wil vertellen. Gelijkheid en rechtvaardigheid zijn ver te zoeken in deze wereld, en de situatie wordt er niet beter op. Zwakkere mensen zijn al te vaak de dupe. Overal op deze aardbol. Dat stoot me tegen de borst, of het nu in een rechtbank is of op een slagveld of in de zakenwereld of in Afrika. Onrecht moet aangeklaagd en bestreden worden.

 

 

Laatste vraag: volgend jaar draait u met Denzel Washington een remake van The Magnificent Seven, op zich een remake van De 7 Samoerai. U hebt altijd gezegd dat die klassieker van Akira Kurosawa een van uw lievelingsfilms is. Bent u niet geweldig nerveus om eraan te beginnen?

 

Fuqua: Helemaal niet, man. Ik heb al eens eerder geprobeerd om een geliefd personage in een nieuw jasje te steken, met King Arthur. Dat is toen niet gelopen zoals ik wou. Maar die ervaring heeft me nu wel geleerd hoe ik het moet aanpakken zonder de fans van het origineel tegen de schenen te schoppen. Ik kijk er echt naar uit.

 

Ruben Nollet

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: