1408 "An evil f*#$ing room!" - Interview Cinema

   - 

Wie zei dat 13 een ongeluksgetal was? Samuel L. Jackson zal je weten te vertellen dat je vooral moet opletten voor het cijfer '1408'! Gegijzeld in een hotelkamer met een deur naar de hel confronteert John Cusack zijn innerlijke demonen in '1408', een film van Mikael Hafstrom ('Derailed') en gebaseerd op een novelle van de beroemde meester van de suspens, Stephen King...

Herinner je je de eerste keer dat je in aanraking kwam met het werk van Stephen King?

John Cusack: Ik heb in een bioscoop 'The Shining' gezien toen ik nauwelijks twaalf jaar oud was. Toen ik buitenkwam was het donker en ik moest te voet naar huis door allerlei kleine, donkere straatjes. Ik herinner me die wandeling als de meest schrikwekkende van mijn leven! Later heb ik ook zijn boeken gelezen. Ik weet nog dat ik er zodanig in opging dat ik de hele nacht doorlas. Persoonlijk vind ik dat hij niet voldoende gewaardeerd wordt door de critici voor de gevoeligheid van zijn personages, zijn manier om verhalen te vertellen... Ik vind hem beresterk!

Samuel Jackson: Ik herinner me dat ik de eerste keer over hem hoorde praten toen we een mini-reeks uitbrachten die gebaseerd was op zijn novelles. Die waren buitengewoon geschikt voor televisie, beangstigend gewoon!

Wat is de verschrikkelijkste ervaring die jullie ooit in een hotel hadden?

John Cusack: Tijdens opnames in Mohawk, in het noorden van de staat New York. Het hotel waarin we verbleven was zogezegd een spookhotel en naar verluidt was het boek 'The Shining' erop gebaseerd. Er is me niets overkomen, maar ik kan je zeggen dat de sfeer in de gangen echt akelig werd na enkele cocktails ... Ok, niet echt een sterk verhaal maar het is info voor de fans van Stephen King (lacht)!

Samuel Jackson: Ik weet niet of het echt angstaanjagend is maar de boeiendste ervaring die me overkwam had vorig jaar plaats in een hotel in een Afrikaans reservaat. Aan de receptie vroegen ze me niet om een kredietkaart om eventuele kosten te dekken maar om een document te tekenen dat hen vrijstelde van verantwoordelijkheid in geval van een "niet-invrijheidstelling". Ik weet niet wat dat betekende maar het boezemde me alleszins geen vertrouwen in (lacht)!

John, je brengt het grootste deel van de film alleen in die kamer door. Hoe pak je een dergelijke prestatie aan?

John Cusack: Het was nogal moeilijk, moet ik toegeven. Ik wist altijd al dat het om een ambitieus project ging en eerlijk gezegd wist ik niet hoe ik het er zou van afbrengen... Al die tijd alleen in een ruimte, het was niet makkelijk om zo de spanning te doen toenemen, er is veel energie voor nodig. Ik heb zo goed mogelijk proberen begrijpen wat er gebeurde in die kamer, maar het einde van de film is echt somber en zelfs al wisten we dat het maar om een film ging, toch was het niet plezant om te doen...

Geloof je zelf, zoals je personage Mike, alleen maar wat je met je eigen ogen ziet?

John Cusack: Nee. King creëerde dat cynische personage dat nergens in gelooft en dat de goden of demonen uitdaagt om zich te tonen, maar ik denk eigenlijk dat er meer achter zit. Mike hoopt eigenlijk dat er iets meer is, ergens in het universum. Op het einde wordt hij een echte gelover! Persoonlijk ben ik er zeker van dat er meer is; ikzelf begin waar het verhaal van mijn personage eindigt.

Samuel Jackson: Ik groeide op in Tennessee waar de mensen in vanalles geloofden. Mijn grootvader vertelde me verhalen over spoken bij het slapengaan. Zonder te liegen: het is me dikwijls overkomen dat ik 's avonds mensen zag die eigenlijk dood waren. En ik was niet de enige getuige! Er zijn heel wat zaken die we niet kunnen verklaren...

John, je speelt in heel wat nare films de laatste tijd...

John Cusack: Ja, zo gaat de tijd voorbij, hé... Het klopt dat 'Grace Is Gone' en 'War, Inc.' twee pakkende films zijn over de effecten van de oorlog in Irak, maar waarom niet? Het is een redelijk antwoord op de wereld waarin we vandaag leven.

En Sam, jou zien we overal! Hoe kies jij je projecten uit?

Samuel Jackson: Een verhaal dat ik wil vertellen, een film gebaseerd op iets dat me passioneerde toen ik klein was... Ik stel me in de plaats van het publiek; ik lees een script met slechts één vraag in mijn hoofd: "Zou ik een bioscoopticketje willen kopen om mezelf in deze film aan het werk te zien?" Als het antwoord ja is, doe ik het (lacht)!

Zijn jullie fan van horrofilms in het algemeen?

John Cusack: Ik heb het niet zo voor bloed en darmen, want na twintig minuten is de verrassing weg en de spanning verdwenen. Ik verkies het spannende genre waar de malaise beetje bij beetje toeneemt, tot je uiteindelijk tot die ene monsterachtige scène komt!

Samuel Jackson: 'Hostel', 'Ichi the Killer', 'Audition'... Ik verkies het 'Torture Porno' genre (lacht)!

Van welke duivel heb je het meeste schrik?

John Cusack: Ik zou zeggen, een rat. Nee, serieus, mocht ik verantwoordelijk zijn voor de dood van iemand en de geest van die persoon komt bij me spoken, dan zou dat mijn ergste nachtmerrie zijn!

Samuel Jackson: Dat ik geen rollen meer aangeboden krijg (lacht).

Wisten jullie dat jullie twee acteurs zijn die tot het zeldzame ras behoren dat zowel door vrouwen als mannen gesmaakt wordt?

Samuel Jackson: Ik wist niet dat men dat soort dingen onderzoekt, dat is bizar... Ik benader de personages waarop ik werk zo eerlijk mogelijk en ik denk dat de mensen die inspanning waarderen. Ik probeer hen iets echt te geven, een manier van handelen die op iedereen kan toegepast worden; iets dat hen aanspreekt en raakt.

John Cusack: Ik denk dat die reactie er komt door iets dat we in ons hebben dat het publiek kan bekoren. Je speelt niet altijd hetzelfde personage maar je hebt wel altijd iets persoonlijks dat geloofwaardig is. Misschien is het wel omdat we niet al te knap zijn, maar ook niet te lelijk en dus zodanig banaal dat we voor niemand een bedreiging vormen (lacht)!

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
1408

1408

Horror, Thriller  Regie: Mikael Häfstrom Met: John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack,... Auteur Mike Enslin (John Cusack) wil in zijn nieuwste boek spookhuizen van hun mythes te ontdoen. Voor zijn laatste hoofdstuk, reist hij naar New York om in een beruchte hotelkamer te slapen. Hoewel de hotelmanager Mr. Olin (Samuel L. Jackson) bezwaar aantekent, besluit Enslin om een nachtje in... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: