De morele corruptie van de American Dream - Interview Cinema

   - 

Maar Foxcatcher gaat over meer dan alleen een moordzaak. Zo was de echte John E. du Pont (Steve Carell in de film), erfgenaam van één van de rijkste en invloedrijkste families in Amerika en waren de worstelaars die hij adopteerde, Dave (Mark Ruffalo) en Mark Schultz (Channing Tatum), Olympische kampioenen. Het waren geen nobody’s. Alleen zochten ze alle drie naar de ontbrekende vaderfiguur op de verkeerde plaats en was du Pont ook nog paranoïde schizofreen. Tenslotte werden ze alle drie achtervolgd door een duister verleden. Dat alles resulteerde in het vertrek van Mark en de moord op Dave door du Pont.

 

 

Meneer Miller, heeft u de exacte locaties van het Foxcatcher-drama gebruikt?

 

Bennett Miller: Ik wilde zeker in du Pont-land opnemen, Newtown Square buiten Philadelphia. Maar door omstandigheden moesten we uitwijken naar het westen van Pittsburgh. Ik had echter uitstekende location managers waarmee ik al op een uitstekende manier gewerkt had op Capote en Moneyball. We hadden bovendien het geluk dat een du Pont-achtige familie ons uitnodigde op haar immens landgoed. Ik mag niet zeggen welke familie, maar op het vlak van rijkdom en geschiedenis heeft ze veel weg van de du Ponts. Dat landgoed, dat nog nooit door een buitenstaander gefotografeerd is geweest, had ook een paardenranch en geleek enorm op de Foxcatcher-ranch. Tot onze verbazing hadden we een ontmoeting met de leden van de familie. We zijn rond de tafel gaan zitten met personages die zo uit de film waren weggelopen. Het geweldige was dat ze mijn film Moneyball meer dan eens gezien hadden. 'Kom maar af,' zeiden ze. Dit was voor ons de goedkoopste locatie van de film. En indien we ze hadden moeteb kopen, zou ze onbetaalbaar zijn geweest.

 

Hadden jullie eigenlijk contact met de familie van John E. Du Pont?

 

Bennett Miller: We hadden even contact gehad met een paar leden van de familie voor we begonnen te filmen.Maar daarna is alle contact weggevallen.

 

Foxcatcher heeft veel lagen. Hoe zou jij je verhalende stijl kunnen omschrijven?

 

Bennett Miller: Mijn stijl is niet meteen een verhaal vertellen, maar vooral een verhaal observeren.Ik hoop dat de toeschouwers gevoelig worden voor wat er onder het oppervlakkige verhaal zit. Er zit bijvoorbeeld heel veel van de gefrustreerde Amerikaanse man in. Er zit een onderlaag onder de onderlaag en elke zichtbare laag is slechts de top  van de ijsberg. Het geluid is een van de vele manieren om de toeschouwers gevoeliger te maken voor die lagen.

 

Was de casting van Steve Carell geen gok?

 

Bennett Miller: Steve staat inderdaad bekend om heel andere dingen. Hij stond in verband met de rol van John E. du Pont heel ver van zijn comfortzone. We hebben veel gepraat en ik heb geluisterd naar wat hij met het personage wilde doen. Ik dacht op een bepaald moment dat hij het zeker aankon en dat hij alles zou doen om het personage leven in te blazen. Ik kan me dus nu niet meer inbeelden dat ik andere acteurs zou gekozen hebben dan Steve, Channing en Mark.

 

Channing en Mark, jullie hebben vrij intens getraind ?

 

Channing Tatum: Klopt. Zo’n vijf tot zes maanden voor de eigenlijke opnames zijn we begonnen met worstelen. Je kan het ook zien. Mark en ik hebben allebei bloemkooloren en slechte kniëen als afscheidsgeschenk gekregen. Worstelen is zo’n sport die het een en ander achterlaat in je lichaam (lacht).

 

Mark Ruffalo: De kerels met wie we trainden waren worstelaars van wereldklasse. Maar daarnaast hebben we ook tijd doorgebracht met de familie en vrienden van de Schultz-broers. Ons leven bestond een beetje uit worstelen, eten, slapen en uitvissen wie die mannen waren.

 

Channing Tatum: Ik heb  ook tijd kunnen doorbrengen met de echte Mark Schultz. Dat was heel bijzonder.

 

 

Heeft hij jou gecoached?

 

Channing Tatum: In het begin heeft hij me zeker gecoached. Als worstelaar dan. Maar het was soms erg ongemakkelijk. Vaak was ik heel blij dat hij er was, maar andere keren…  Weet je, als je voor de camera staat en je speelt iemand die naast de camera zit, kan dat heel storend zijn.

 

Bennett Miller: Maar Mark was er slechts een paar dagen. Ik weet nog dat ik aan Channing vroeg of hij er problemen mee had dat Mark op de set zou komen. Neen, geen probleem, zei hij. Maar ik voelde een aarzeling. Ik ben toen naar Mark gestapt en heb hem gezegd dat Channing wat ademruimte nodig had. En Mark begreep het.

 

Mark Ruffalo: Mark op de set hebben was heel emotioneel, maar ook heel intens. Want door de film begon hij een moeilijke periode te herleven. Het was minstens zo lastig voor hem als het was voor ons.

 

 


 

 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: