Casten en schrijven met Paul Haggis - Interview Cinema

   - 

Is zo’n verhaal met meerdere protagonisten moeilijker om schrijven dan een verhaal met één protagonist?

Paul Haggis: “ Ja. Daarom schrijf ik ook niet veel multiplotfilms. Dit is slechts mijn tweede. Maar ik schrijf ze graag. En ik kijk er hoopvol naar uit dat het uiteindelijke verhaal sterker is dan de drie verhalen apart, dat het eindresultaat indrukwekkender is dan de individuele verhalen.”

Maar wat is het moeilijke aan zo’n multiplots?

Paul Haggis: “Uitvissen waarom die verhalen uiteindelijk samen zijn. In Third Person denk je aanvankelijk dat de drie verhalen niets met mekaar te maken hebben. De verhalen spelen in drie verschillende steden en niemand kent mekaar. En toch is er iets dat hen verbindt.”


Liam Neeson speelt het centrale personage én een schrijver. Staat dat personage het dichtst bij u?

Paul Haggis: “Niet noodzakelijk. Ik weet dat het heel logish lijkt om een personage dat een schrijver is met mij te verbinden. Maar in feite ben ik op de een of ander manier al de personages. Het zijn allemaal mensen die ik in mijn leven ontmoet heb. Ik heb uiteraard nog nooit een zigeunerin in een bar ontmoet, zoals Adrien Brody in de film. Ik ben ook nooit naar de rechtbank geweest om over het hoederecht van een kind te vechten zoals het personage van Mila Kunis en ik ben nooit in de situatie zoals die van Liam geweest. Maar wat je doet is personages die je kent in zo’n situatie plaatsen.”


Had elk verhaal een incident in het echte leven dat het deed ontkiemen ?

Paul Haggis: “Min of meer. Ik weet dat ik in Rome was en dat de Roemeense zigeuners in het nieuws kwamen. Dat vond ik interessant en dus begon ik me vragen te stellen. Zo begint vaak een verhaal. Maar ik wist niet op voorhand welke verhalen uiteindelijk in een en dezelfde film zouden belanden. En dan klikt er plots iets en heb je een idee waardoor de verhalen bij mekaar passen.”

Heeft u alle acteurs kunnen strikken die u in gedachten had?

Paul Haggis: “Ja en neen. Liam was mijn eerste keuze voor de schrijver. Olivia was ook mijn eerste keuze voor zijn minnares. Voor de rol van de moeder had ik Naomi Watts gewild. En ze ging de film ook doen, maar toen kreeg ze problemen met haar visa en mocht ze niet buiten de VS aan het werk. Ik was haar dus kwijt en wist totaal niet wie er nog mogelijk was. Toen hoorde ik dat Mila Kunis geïnteresseerd was, maar ik vond haar totaal verkeerd voor de rol. Ik wilde iemand die ouder was, zoals Naomi. Mila was te jong en te mooi. Maar toen besloot ik een koffie met haar te drinken en plots zag ik dat het wel mogelijk was. Adrien was ook geen eerste keuze. Ik vond hem iemand waardoor vrouwen zich enorm aangetrokken voelen en veel te vlot en werelds voor dit personage. Wat gebeurde met Mila, gebeurde met Adrien. Ik sprak met hem en plots zag ik hem wel zitten. Het is geweldig wanneer dat gebeurt, want die acteurs kunnen je dan enorm verrassen. “


Hoe belangrijk is de bankability van de cast voor de film?

Paul Haggis: “Heel belangrijk. Je kan maar een onafhankelijke film maken gebaseerd op de verwachte verkoop in het buitenland. En die verkoop is gebaseerd op wie ik ben, op mijn palmares en de acteurs. Zo gaat het nu eenmaal in deze wereld aan toe. Je kan daar gefrustreerd over doen of het accepteren. Het belangrijkste is echter dat je geen toegevingen hoeft te doen. De acteurs die ik uiteindelijk heb aangetrokken zijn niet alleen bekende namen, goed voor de verkoop, maar ook geweldige artiesten.”

Wat gebeurt er dan als Liam neen zegt. Vormt dat dan een probleem?

Paul Haggis: “Absoluut. Liam kon de film aanvankelijk niet doen omdat hij met een andere film zat. En dus heb ik Russell Crowe gecast, die eveneens uitstekend zou geweest zijn. Maar toen moest de film uitgesteld worden en kon Russell de film niet meer doen. Gelukkig kwam Liam opnieuw vrij (lacht). Zo wordt een project opgestart. Je maakt een budget op, werft acteurs aan, verliest acteurs en vervangt ze. Die beslissingen geven je film vorm.”

Indien u alles in vraag stelt, moet dat heel vermoeiend zijn…

Paul Haggis: “Dat klopt. Het is ook heel vermoeiend. Maar daarom zijn we hier op aarde: om vragen te stellen en om antwoorden te krijgen. Elke vraag lijkt echter drie andere vragen op te roepen. Telkens je denkt jezelf te kennen, merk je dat je jezelf helemaal niet zo goed kent.”

Chris Craps


 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
5 films om in de stemming te komen voor seks - Actueel
Actueel

5 films om in de stemming te komen voor seks

We hebben deze lijst van 5 films samengesteld voor de geliefden die dit lezen om jullie in de stemming te brengen. Pak je popcorn en leun tegen elkaar aan, want dit wordt een spannend avontuur. Meer verklappen we niet... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: