Filmografie Jeroen Spitzenberger

Biografie

Jeroen Spitzenberger (Rotterdam, 20 januari 1976) is een Nederlands toneel-, televisie- en filmacteur. Hij was te zien in verschillende producties, en had hoofdrollen in onder meer Lieve Lust en Alles is Liefde. 
 
Spitzenberger studeerde in 1998 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Daarna was hij werkzaam bij verschillende theatergezelschappen, waaronder het Nationale Toneel, het Onafhankelijke Toneel en Toneelgroep Amsterdam. 
 
Hij speelde een van zijn eerste rollen in de film De Tweeling (2002), gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo. In de film is hij te zien als David, de joodse vriend van Lotte (Thekla Reuten). Daarna volgden onder meer De Dominee en Stille Nacht. In 2005 kreeg hij een hoofdrol in de relatiekomedie Lieve Lust van Talpa, die echter al na een seizoen werd beëindigd. Hij had een belangrijke rol in de succesvolle film Alles is Liefde (2007), waarin hij als tegenspeler van Carice van Houten de rol van Prins Valentijn vertolkt. In de film zijn verder onder meer Anneke Blok, Thomas Acda en Peter Paul Muller te zien. Kim van Kooten, scenarioschrijfster van de film, verklaarde dat ze Jeroen Spitzenberger ziet als de Nederlandse Hugh Grant. 
 
Verder had hij gastrollen in Nederlandse series als Russen, Baantjer, Keyzer & De Boer Advocaten en Spoorloos verdwenen. Vanaf 2008 is hij te zien in het vierde seizoen van de komische dramaserie Gooische Vrouwen, waarin hij de rol van Joost van Wenten vertolkt, de nieuwe vriend van Anouk Verschuur (Susan Visser). 
 
In 2009 speelt hij de rol van kersverse minister Karel Bijl, in de serie Sorry Minister. Waarbij hij het op moet nemen tegen Secretaris-Generaal Helen van Zuylen, privésecretaris Maarten Hulst en diens assistent Mohammed in de eeuwigdurende strijd om de werkelijke macht binnen de regering. Dat zorgt voor tal van spannende, maar vooral ook hilarische confrontaties. 
 
In het voorjaar van 2010 was Jeroen te zien in de AVRO-dramaserie Bloedverwanten. Hij speelde de rol van Thomas en was te zien naast Derek de Lint en Henriëtte Tol. Van 30 maart t/m 22 mei 2010 speelde Jeroen Spitzenberger de hoofdrol in de toneelvoorstelling Pier Paolo Pasolini - P.P.P. van het Nationale Toneel in Den Haag naast o.a. Jochum ten Haaf, Betty Schuurman en Jaap Spijkers. Voor deze rol ontving hij in 2010 de Guido de Moorprijs. 
 
In de zomer van 2010 vinden de opnames plaats van de familiefilm Tony Tien, geregisseerd door Mischa Kamp Het Paard van Sinterklaas, waarin hij naast Rifka Lodeizen de vader van Tony speelt. In 2011 neemt Jeroen de titelrol voor zijn rekening in Süskind (film), de nieuwe bioscoopfilm van regisseur Rudolf van den Berg (Tirza). Beide films zijn vanaf begin 2012 in de bioscoop te zien. 
 
Sinds december 2012 is Jeroen te zien in de nieuwe dramaserie Divorce, naar een idee van Linda de Mol. Hierin neemt hij de rol van Boudewijn Schaeffer op zich. 
 
Jeroen Spitzenberger woont in Amsterdam en is in de zomer van 2007 getrouwd.

Filmografie Jeroen Spitzenberger

Nieuws over Jeroen Spitzenberger

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2' - Actueel
Actueel

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2'

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor Disney en Pixars nieuwe bioscooprelease "Inside Out 2", die nieuwe emoties verwelkomt in het hoofd van tiener Riley. Samen met Plezier (met in de originele versie de stem van Amy Poehler), Woede (stem van Lewis Black), Verdriet (stem van Phyllis Smith),... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: