Filmografie Oprah Winfrey

Biografie

Oprah Gail Winfrey is een Amerikaanse tv-persoonlijkheid, talkshowhost, actrice, producer en filantroop. 
 
Winfrey werd geboren in Kosciusko, Mississippi in een Baptistische familie. Doordat Winfreys ouders ongetrouwd en nog tieners waren toen ze geboren werd, bracht ze haar kinderjaren door bij haar oma. Op haar twaalfde (sommige bronnen melden "zesde") trok ze in bij haar moeder. In deze periode werd ze door meerdere neven en ooms misbruikt. Al op de leeftijd van 14 raakte ze zwanger, haar kind werd echter te vroeg geboren en stierf. Hierop trok Winfrey in bij haar vader. Die zorgde ervoor dat Oprah naar school kon gaan 
 
Dankzij haar opleiding kreeg zij op haar 19e al een baan als nieuwslezeres in Nashville. In Baltimore maakt zij haar eerste talkshow: People Are Talking. Hier al blijkt een opmerkelijk talent. In 1984 krijgt ze aangeboden om "AM Chicago" te presenteren. Oprah richt haar eigen productiemaatschappij op, Harpo Productions. 
 
Winfrey verraste Amerika in AM Chicago met haar manier van omgaan met mensen. Door de populariteit van het programma werd er spoedig besloten tot een naamsverandering, en werd het praatprogramma naar de presentatrice vernoemd. Aanvankelijk richt het programma zich voor een groot deel op het brengen van sensatienieuws. Wanneer diverse andere praatprogramma's hetzelfde concept tot in het extreme doortrekken (Ricky Lake, Jerry Springer etc.), besluit Winfrey het roer om te gooien, en haar programma met meer respect te brengen.  
 
Oprah heeft ook in films geacteerd. Ze werd een gewaardeerde actrice na haar optreden in de film The Color Purple. In 1998 bracht ze onder de vlag van haar productiemaatschappij Harpo Studios de film Beloved uit, waarin ze zelf ook de rol van de moeder Sethe vertolkte. De film werd door de critici slecht ontvangen. 
 
Haar productiemaatschappij Harpo doet naast films en shows ook televisie-drama's, videobanden, internetproducten en een populair tijdschrift, O, The Oprah Magazine. Oprah mag zich miljardair noemen en al drie keer utgeroepen tot machtigste beroemdheid.

Filmografie Oprah Winfrey

The Butler - Drama
september 2013

The Butler

Drama Regie: Lee DanielsMet: Forest Whitaker, Jane Fonda, John Cusack,...Regisseur Lee Daniels (Precious) neemt ons mee terug in de tijd en vertelt het verhaal van butler Cecil Gaines. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Eugene Allen, die gedurende drie decennia acht Amerikaanse presidenten heeft gediend. Van 1952 tot en met 1986 werkte Eugene Allen voor Harry S.... Verder lezen...
De prinses en de kikker - Animatie Film
februari 2010

De prinses en de kikker

Animatie Film Regie: Ron Clements & John MuskerTiana is een jong zwart meisje dat opgroeit in het zowel befaamde als beruchte French Quarter in New Orleans, geboorteplaats van de jazz. Temidden van deze bruisende omgeving raakt ze betrokken in een avontuur dat haar via voodoo, cajun-gebruiken en muziek tot een echte prinses maakt.
Charlotte's Web - Animatie Film
februari 2007

Charlotte's Web

Animatie Film Regie: Gary WinickHet meisje Fern kan de dieren verstaan en is dol op een biggetje dat Wilbur heet. Wilburs beste vriendin is Charlotte A. Cavatica, een beeldschone grote grijze spin, die bij hem in de schuur woont. Als Wilbur in gevaar is, bedenkt Charlotte een heel slim plan dat ze met de hulp van de rat Templeton... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: