Filmografie John Cleese

Biografie

John Marwood Cleese (Weston-super-Mare (Engeland), 27 oktober 1939) is een Brits acteur, komiek en filmmaker. 
 
Cleese werd geboren in Weston-super-Mare, Somerset, als enig kind van Muriel Cross, een acrobate, en Reginald Francis Cleese (1894), die werkte in de verkoop van verzekeringen. De familienaam was daarvoor "Cheese", maar zijn vader veranderde hem in "Cleese" in 1915, omdat hij ermee gepest werd. 
 
Cleese schreef in 1963 het scenario voor de revue Cambridge Circus die opgevoerd werd in Londen, Nieuw-Zeeland en op Broadway. Daarna speelde hij enige tijd zelf op Broadway en Off-Broadway. Hij ontmoette toekomstige Python Terry Gilliam toen hij optrad in de musical Half a Sixpence, en ook de Amerikaanse actrice Connie Booth, die hij op 20 februari 1968 huwde. 
 
Hij kreeg snel werk als schrijver voor de BBC Radio, onder andere als sketch-schrijver voor The Dick Emery Show. In 1965 begon hij samen met Graham Chapman te schrijven aan The Frost Report. Ook toekomstige Pythons Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin schreven hieraan mee, en hier ontwikkelden ze hun schrijfstijl die typisch zou zijn voor hun latere samenwerking. Hij nam ook deel aan "How To Irritate People". Tevens was hij een van de schrijvers van het script van de film "The Magic Christian" uit 1969 (met Ringo Starr en Peter Sellers in de hoofdrollen), waarin hij ook een cameo-optreden maakte. 
 
Hij werd bekend door zijn deelname aan "Monty Python's Flying Circus" (1969-1974) met zijn absurde humor. 
 
Samen met zijn toenmalige echtgenote Connie Booth maakte hij de televisiereeks "Fawlty Towers" (1975-1979) waarin hij zelf de hoteleigenaar Basil Fawlty speelde, en zijn vrouw het kamermeisje Polly. In de aflevering "The Germans" komt een van de 'silly walks' opnieuw tot leven ("I'll do the funny walk"). Ook maakte hij een gastoptreden in The Muppet Show. 
 
In Nederland was Cleese eind jaren zeventig te zien in een aantal bioscoopreclames waarin hij een sterk op Basil Fawlty gelijkende straatinterviewer speelde die voorbijgangers vroeg naar de bekendheid van de Postgiro (later: Postbank, nu ING): "Do you use Giroblauw?" De voorbijganger had steevast nog nooit van Giroblauw gehoord, waarna Cleese hem er desnoods met geweld toe bewoog om te zeggen dat Giroblauw geweldig was. "There you have it: Giroblauw, absolutely wonderful." 
 
Monty Python kwam in 1979 weer bijeen om de satirische film "Life of Brian" te maken, en in 1983 voor "Monty Pythons The Meaning of Life". 
 
Later speelde Cleese mee in enkele andere speelfilms, waaronder de door hemzelf geschreven en geproduceerde films "A Fish Called Wanda" (1988) en "Fierce Creatures" (1997). Hij speelde de rol van R in de James Bond-film "The World Is Not Enough" en vervolgens Q in "Die Another Day". In 1986 speelde hij de hoofdrol in de humoristische film "Clockwise". 
 
Minder bekend zijn zijn rollen in instructiefilms voor commerciële trainingen. Het haarfijn vastleggen van typische gewoonten, in humoristische vorm met een serieuze ondertoon, werd gebruikt om medewerkers in organisaties te confronteren met zichzelf. Beroemd werd de trainingsfilm "Op beurzen niet te kijk staan". 
 
De maki Avahi cleesei is naar hem genoemd ter ere van zijn behandeling van zaken die met natuurbescherming te maken hebben in films als "Fierce Creatures" en documentaires als "Born to be Wild: Operation Lemur With John Cleese". 
 
In juni 2006 kondigt Cleese aan te stoppen met het spelen in en schrijven van sitcoms. Als reden geeft hij zijn leeftijd en het feit dat het toch nooit beter kan worden dan "Fawlty Towers". Wél wil hij nog een boek schrijven over de geschiedenis van de comedy. 
 
Sinds 2005 lijkt Cleese zich echter meer toe te leggen op het doen van stemmen voor films en tekenfilms, onder meer de stem van Samuel in "Charlotte's Web" (2006) en de stem van Koning Harold in "Shrek 3" (2007) en "Shrek Forever After"' (2010). 
 
Lionhead Studios vroeg hem, als icoon van de Britse humor waar het bedrijf om bekend staat een karakter in te spreken, hij stemde in en is nu als butler Jasper te horen in "Fable III".

Filmografie John Cleese

Shrek de Derde - Komedie, Animatie Film
juni 2007

Shrek de Derde

Komedie, Animatie Film Regie: Chris MillerShrek en Fiona moeten binnenkort hun rol als koning en koningin van Far Far Away opnemen, maar ze willen liever terug naar hun moeras. Dus stelt de koning hen voor de keuze: ze hoeven het land niet te besturen als ze de rechtmatige troonopvolger kunnen vinden. Shrek, Donkey en Puss in Boots... Verder lezen...
Charlotte's Web - Animatie Film
februari 2007

Charlotte's Web

Animatie Film Regie: Gary WinickHet meisje Fern kan de dieren verstaan en is dol op een biggetje dat Wilbur heet. Wilburs beste vriendin is Charlotte A. Cavatica, een beeldschone grote grijze spin, die bij hem in de schuur woont. Als Wilbur in gevaar is, bedenkt Charlotte een heel slim plan dat ze met de hulp van de rat Templeton... Verder lezen...
Valiant - Animatie Film
juli 2005

Valiant

Animatie Film Regie: Gary ChapmanEuropa 1944. Valiant, een jonge klungelige en kleine bosduif, maakt deel uit van een duivenescadron dat voor de vitale communicatielijn tussen het Franse verzet en de Gealliëerden instaat. Gevaarlijke valken zorgen echter voor zware verliezen in de rangen tot het vliegtuig van Valiant crasht achter... Verder lezen...
Shrek 2 - Komedie, Animatie Film
juni 2004

Shrek 2

Komedie, Animatie Film Regie: Andrew AdamsonNadat hij vorige keer een vuurspuwende draak en de snode Lord Farquaad diende te verslaan om de hand van Prinses Fiona te veroveren, moet Shrek het dit keer opnemen tegen opponenten van een heel ander kaliber : zijn bloedeigen schoonouders ! Bij hun terugkeer uit huwelijksreis vinden Shrek en... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: