Filmografie Oliver Stone

Biografie

William Oliver Stone (New York City, 15 september 1946) is een Amerikaans filmregisseur. Hij heeft drie keer een Academy Award gewonnen. 
 
Oliver Stone werd geboren in New York City en was de zoon van een joodse vader en een Franse moeder. Hoewel hij opgevoed is als episcopaliaan, bekeerde hij zich later naar het Boeddhisme. 
 
Stone was van april 1967 tot november 1968 aangesloten bij het Amerikaanse leger en is een veteraan van de Vietnamoorlog. Het is deze periode die vaak als inspiratie zal dienen voor heel wat van zijn films. Zo begon hij zijn carrière als regisseur met een kortfilm rond de oorlog en later veroverde hij de wereld met Platoon, een film over de oorlog in Vïetnam. Een onderwerp dat hij in Born on the Fourth of July nog eens ter sprake brengt. In 1987 draaide hij de film Wall Street over de Amerikaanse beurs. 
 
In 1991 maakte Stone de film JFK, gebaseerd op het leven van president John F. Kennedy. De film baseert zich op één van de vele complottheorieën die er verschenen na de moord op Kennedy. JFK zou niet de laatste film worden die de regisseur maakte rond een Amerikaanse president, want in 1995 volgde Nixon, met Anthony Hopkins in de rol van Richard Nixon. In 2008 maakte Stone de film W. over het leven van George W. Bush. 
 
Het merendeel van Stone's films zijn maatschappij-kritisch te noemen. Tegelijkertijd neemt hij het niet altijd even nauw met de waarheid. Met name in JFK en Nixon zaten veel aantoonbare historische fouten. 
 
Stone is enkele malen gearresteerd voor het bezit van drugs, en heeft meerdere malen geprobeerd af te kicken. Dat laatste verklaart ook volgens filmcritici de unieke stijl die hij vaak hanteert. De benauwde en zeer energieke manier van filmen in Natural Born Killers uit 1994 is daar zeker een gevolg van. In de jaren 1980 probeerde hij van zijn cocaïneverslaving af te raken door het schrijven van een scenario voor de gangsterfilm Scarface, die gedeeltelijk gebaseerd is op de gelijknamige film uit 1932. De film werd geregisseerd door Brian De Palma en werd een cultfilm. 
 
In 2002 had Oliver Stone een driedaagse ontmoeting met Fidel Castro, die leidde tot de documentaire Comandante. Deze film werd door kritiek vanuit de Cubaanse gemeenschap, in de Verenigde Staten niet in de bioscopen vertoond. In 2008 verscheen de film in een aantal Nederlandse bioscopen. 
 
In 2006 verscheen World Trade Center in de bioscoop. De film is een relaas over de belevenissen van enkele brandweermannen die bekneld raakten in de puinhopen van het World Trade Center tijdens de aanslagen van 11 september 2001. 
 
In 2009 presenteerde hij de film South of the border op het filmfestival in Venetië. De film is een hommage aan de Venezolaanse president Hugo Chavez, die als genodigde de presentatie bijwoonde. 
 
Oliver Stone won drie Oscars. In 1979 voor zijn scenario voor de film Midnight Express, in 1987 als Beste Regisseur voor de film Platoon en in 1990 als Beste Regisseur voor de film Born on the Fourth of July.

Filmografie Oliver Stone

Savages - Thriller
oktober 2012

Savages

Thriller Regie: Oliver StoneMet: Blake Lively, John Travolta, Aaron Johnson,...Ben (Aaron Johnson), een rustige en vreedzame Boeddhist en zijn beste vriend Chon (Taylor Kitsch), een ex-marinier en ex-huurmoordenaar, runnen samen een succesvolle business. Ze verbouwen de beste marihuana die er is. Daarnaast hebben ze beide een bijzondere relatie met de prachtige Ophelia (Blake... Verder lezen...
W. - Drama

W.

Drama Regie: Oliver StoneMet: Josh Brolin, Elizabeth Banks, James CromwellHoe je ook over hem denkt, George W. Bush is één van de meest controversiële figuren in de recente geschiedenis. Het leven van de 43ste president van de Verenigde Staten is er één van vele diepe dalen en hoge pieken. Geboren in een vooraanstaande familie ligt er al vanaf jonge leeftijd een hoge... Verder lezen...
Nixon

Nixon

 Regie: Oliver StoneMet: Anthony Hopkins, Joan Allen, Ed HarrisDe film vertelt het verhaal van Richard M. Nixon, voormalig president van de Verenigde Staten. De film begint met de inbraak in het Watergate-gebouw, wat uiteindelijk het vroegtijdige einde van zijn presidentschap zou betekenen.
JFK
januari 1991

JFK

 Regie: Oliver StoneMet: Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones1963: Jim Garrison neemt de taak op zich om de moord op president John F. Kennedy in Texas te onderzoeken. Garrison staat erg argwanend ten opzichte van het officiële verhaal dat door de FBI verteld wordt. Wat hij al weet, en wat hij vervolgens allemaal ontdekt, zorgt ervoor dat hij begint te... Verder lezen...
Platoon - Oorlogfilm
april 1987

Platoon

Oorlogfilm Regie: Oliver StoneMet: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem DafoeDe film laat het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: